KEN Holdings Berhad – Malaysia’s 1st Green Developer | PRIVACY POLICY
19273
page,page-id-19273,page-template,page-template-full_width2,page-template-full_width2-php,_masterslider,_msp_version_2.10.2,ajax_leftright,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.1,vc_responsive

PRIVACY POLICY

KEN Holdings Berhad’s Personal Data and Privacy Policy

KEN Holdings Berhad and its subsidiaries (“KEN”), respects the privacy of individuals with regard to personal data and is committed to protecting your privacy. This privacy policy is prepared pursuant to the requirements of the Personal Data Protection Act 2010 (“the Act”). We treat and view your personal data very seriously and have therefore developed a Privacy Policy that serves as a guide on the collection, processing, use, disclosure, transfer and storage of your Personal Data by KEN. The Act also requires us to obtain your consent to the processing of your Personal Data.

Collection of Personal Data and the Purpose of Collection

During the course of your dealings, visits to our offices, property launches/roadshows/property expo/related websites, any transactions or correspondence with KEN, you may have provided or be requested to provide data and information about yourself (“Personal Data”) to enable us to negotiate, enter into, process, communicate and complete any transaction with you or to deliver and/or communicate the necessary notices and/or information on our services and/or products in connection with our business. The collection, retention, usage, process and disclosure of your Personal Data is necessary and relevant in connection with our business process, execution, communication and delivery, of our services and/or products, client relationship management, planning purposes in connection with any existing or future products, market research/analysis, new product launches and events including promotional events with business partners within our projects/townships.

Nature of Personal Data

The Personal Data collected may include but is not limited to the following:-
a) name, identity card number, passport number, occupation;
b) contact information including address, email address, phone number;
c) demographic information such as age, gender, date of birth, marital status, income range, race, nationality; and
d) other relevant information necessary for transaction purposes such as type of loans applied for, Credit Card or bank account information.

Impact Resulting from Failure to Supply and/or Update Your Personal Data

The failure to supply and/ or update such Personal Data will:-
a) affect the ability of the parties to enter into, comply with and/or complete the necessary Sale and Purchase Agreement in relation to the sale of property;
b) affect the ability of parties to negotiate and enter into, comply with and/or complete a Tenancy/ Leasing Agreement in relation to the rental of a property; and/or
c) may result in us being unable to update you on the status of the transaction and/or our latest products and/or launches.

Disclosure and Usage of Personal Data

Personal Data provided to us will be kept confidential. However you hereby consent and authorize us to disclose your Personal Data to the following categories of parties under conditions of confidentiality:-
a) other subsidiaries within the KEN Holdings Berhad Group, who will also treat your Personal Data as confidential and in accordance with this Privacy Policy as well as the Act;
b) any person to whom we are compelled or required to do so under the law or in response to a competent or government agency;
c) our business partners and online affiliates that provide related services or products in connection with our business; government agencies, statutory authorities and industry regulators; and
d) our auditors, consultants, accountants, lawyers or other financial or professional advisers.

Safeguards

We shall keep and process your data in a secure manner. We endeavour, where practicable, to implement the appropriate administrative and security safeguards and procedures in accordance with the applicable laws and regulations to prevent the unauthorized or unlawful processing of your Personal Data and the accidental loss or destruction of, or damage to, your Personal Data.

Rights of Access to Your Personal Data

Under the Act, you have the right of access to your Personal Data held by us upon payment of a prescribed fee. You may also make a request to correct or update any of your Personal Data that is inaccurate, incomplete or not up-to-date or to limit the processing of your Personal Data. You may address any queries, concerns or complaints regarding the use of your Personal Data or regarding this Notice, using the contact information provided below.

Language

This notice on personal data is issued in both English Language and Bahasa Malaysia. In the event of any inconsistencies between the English version and the Bahasa Malaysia version, the English version shall prevail.

Changes to Privacy Notice

The Group reserves the right to amend this Privacy Notice from time to time without prior notice. The Group advises that you check this Privacy Notice on our Group’s website on a regular basis.

Contact Information 
Data Protection Officer
KEN Holdings Berhad
Level 12, Menara KEN TTDI,
No. 37, Jalan Burhanuddin Helmi,
Taman Tun Dr. Ismail,
60000 Kuala Lumpur, Malaysia
Phone No.: +603 7727 9933
Fax No.: +603 7728 8246
E-mail: pdp@kenholdings.com.my

NOTIS PRIVASI

Notis Privasi dan Data Peribadi

KEN Holdings Berhad dan anak-anak syarikatnya (“KEN”) menghormati privasi data peribadi anda dan komited untuk melindungi privasi ini. Dasar privasi ini disediakan selaras dengan keperluan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta”). Kami memandang serius data peribadi anda, oleh itu kami telah menggubal Dasar Privasi yang berfungsi sebagai panduan tentang pengumpulan, pemprosesan, penggunaan, pendedahan, pemindahan dan penyimpanan Data Peribadi anda dengan KEN. Akta ini juga memerlukan kami untuk mendapatkan kebenaran anda untuk pemprosesan Data Peribadi tersebut.

Pengumpulan Data Peribadi dan Tujuan Pungutan 
Sepanjang urusan anda dengan kami, iaitu lawatan ke pejabat kami, pelancaran hartanah, pameran hartanah, ekspo hartanah, laman web yang berkaitan, sebarang urus niaga atau suratmenyurat dengan KEN, Data Peribadi anda yang telah dikumpul akan diambil untuk hal-hal diatas. 
Hal ini adalah untuk membolehkan kita saling berunding, memulakan, memproses, berkomunikasi dan menyelesaikan sebarang transaksi dengan anda untuk menyampaikan notis, maklumat mengenai perkhidmatan dan/atau produk berhubung dengan perniagaan kami. Pengumpulan, penyimpanan, penggunaan, pemprosesan dan penzahiran Data Peribadi anda adalah diperlukan. Hal ini adalah relevan untuk proses, penyelidikan, analisis, pelancaran, acara perniagaan, pelaksanaan, komunikasi, pengurusan perkhidmatan pelanggan dan penyampaian perkhidmatan dan produk kami untuk masa sekarang dan/atau akan datang.

Jenis Data Peribadi 
Data Peribadi yang dikumpul termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berikut: –
a) Nama, nombor kad pengenalan, nombor passport dan pekerjaan;
b) Maklumat peribadi termasuk alamat kediaman, e-mel dan nombor telefon;
c) Maklumat demografi seperti umur, jantina, tarikh lahir, status perkahwinan, pendapatan, bangsa dan kewarganegaraan; dan
d) Maklumat lain yang diperlukan untuk tujuan transaksi seperti pinjaman yang dipohon, maklumat Kad Kredit dan/atau akaun bank.

Kesan Kegagalan Memberi dan/atau Mengemaskini Data Peribadi
Kegagalan untuk memberi dan/atau mengemaskini Data Peribadi akan: –
a) Menjejaskan keupayaan pihak-pihak yang tertentu untuk memulakan, mematuhi dan/atau menyempurnakan perjanjian Jual Beli berkaitan dengan penjualan hartanah;
b) Menjejaskan keupayaan pihak-pihak tertentu berunding dan memulakan, mematuhi dan/atau menyempurnakan Perjanjian Penyewaan berhubung dengan sewaan hartanah; dan
c) Boleh menjejeskan usaha kami untuk menyampaikan status terkini mengenai transaksi dan/atau pelancaran kami yang terbaru.

Pendedahan dan Penggunaan Data Peribadi 
Data Peribadi yang diberikan kepada kami akan dirahsiakan. Walau bagaimanapun anda dengan ini bersetuju dan memberi kuasa kepada kami untuk mendedahkan Data Peribadi anda kepada kategori pihak berikut –
a) Mana-mana anak syarikat Kumpulan KEN akan menjaga Data Peribadi anda sebagai sulit selaras dengan Dasar Privasi ini dan juga Akta;
b) Kepada sesiapa yang terpaksa atau dikehendaki berbuat demikian di bawah undang-undang atau mana-mana agensi kerajaan yang berwibawa;
c) Rakan-rakan perniagaan dan anggota gabungan dalam talian yang menyediakan perkhidmatan atau barangan yang berkaitan dengan perniagaan kami, agensiagensi kerajaan, badan berkanun dan pengawal selia industry; dan
d) Juruaudit, perunding, akauntan, peguam, penasihat kewangan atau professional yang lain.

Perlindungan 
Kami akan menyimpan dan memproses data anda dalam cara yang selamat. Kami akan berusaha sedaya upaya, dimana praktik, untuk melaksanakan perlindungan dan prosedur pentadbiran yang betul selaras dengan undang-undang dan peraturan yang digunapakai untuk menghalang pemprosesan yang tidak dibenarkan atau menyalahi undang-undang terhadap Data Peribadi anda dan kerugian akibat kemalangan, pemusnahan atau kerosakan kepada Data Peribadi anda.

Hak Akses Data Peribadi Anda 
Di bawah Akta, anda mempunyai hak untuk akses Data Peribadi anda daripadi kami dengan membayar fi yang ditetapkan. Anda juga boleh membuat permintaan untuk membetulkan atau mengemaskini mana-mana Data Peribadi anda yang didapati tidak tepat, tidak lengkap, sudah luput atau untuk menghadkan pemprosesan Data Peribadi anda. 
Sebarang pertanyaan, kebimbangan atau aduan mengenai penggunaan Data Peribadi anda atau mengenai Notis ini, boleh dibuat kepada “Data Protection Officer” kami seperti dibawah.

Bahasa
Notis mengenai data peribadi ini diterbitkan dalam kedua-dua Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Sekiranya terdapat sebarang percanggahan Antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.

Pengubahan Kepada Notis Privasi
Kumpulan berhak untuk meminda Notis Privasi ini dari semasa ke semasa tanpa memberi notis terlebih dahulu. Kumpulan menasihatkan supaya anda menyemak Notis Privasi ini di Laman Web Kumpulan dengan tetap.

Hubungi Kami
Pegawai Perlindungan Data
KEN Holdings Berhad
Tingkat 12, Menara KEN TTDI,
No. 37, Jalan Burhanuddin Helmi,
Taman Tun Dr Ismail,
60000 Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon No.: +603 7727 9933
Faks No.: +603 7728 8246
Emel: pdp@kenholdings.com.my